Thursday, May 01, 2008

1 Mai in Vama (Veche)


Vama Veche nu e o statiune. In Vama Veche nu se face turism. In Vama Veche nu te duci in vacanta. Vama Veche nu are nevoie sa fie salvata, ci sa fie inteleasa. Vama Veche e mai mult decat o bucata de nisip, cateva baruri, rasarit de soare, o epava si oameni care se aduna acolo de ani de zile sa vada marea. Vama Veche e Vara, iar vara incepe acolo, in fiecare an pe 1 Mai.

Vama Veche incepe dimineata, la rasarit. Cu precizie de ceasornic, la "Ovidiu", cea mai veche terasa a locului, incepe Boleroul lui Ravel exact atunci cand Soarele iese din mare. Stai pe o bancuta de lemn, asculta si priveste! Daca noaptea de distractie nu te-a trimis deja in cort, inseamna ca somnul se cere alungat cu cafea cu rom. Pentru ca in Vama ai tot timpul din lume, stai sa vezi cum se trezesc oamenii! Un concert de fermoare, fosnete, urari de “Buna Dimineata!”, totul pe un fond specific: tipete de pescarusi si valuri spargandu-se de tarm.

Pana cum vreo 2 ani, in Vama nu existau ziare. Acum cinci-sase ani, doar vreo cinci, zece masini stinghere isi croiau drum prin Vama. Era pustiu pentru ca se voia asa. Acum au aparut “dusmanii”: restaurant cu preturi de Mamaia, masini cu fite, pantofi cu toc tarsiti isteric pe stradutza prafuita, cate o magaoaie din lemn cu pretentii de club de fite.

Dar mai sunt si corturile, si oamenii desculti, cu flori in par, mai sunt focuri si cantece de chitara, mai sunt inca barurui cu muzica rock. La pranz, topit de caldura n-ai decat sa te retragi la umbra unei terase si sa cauti un bors de peste preparat de pescari. Si apoi ai program de voie: poti sa te retragi la umba cortului si sa citesti, poti sa stai cu prietenii la vorbe si bere, ascultand muzica de suflet la una din terase, poti sa dormi, sa-ti continui plaja, poti sa faci ce vrei, ca de-asta esi in Vama.

Apune Soarele? Tocmai bine, inseamna ca s-a copt hamsia, servita neaparat cu mamaligutza si mujdei de usturoi. E timpul sa-ti alegi distractia de seara. In ultimii ani, Vama Veche are cate o terasa pentru oricine. Ai chef de jazz, fado, blues si alte muzici alese? Te duci “La Soni”. Daca vrei rock alternativ, da o raita prin “Expirat”. Heavy Metal gasesti la “Epava” si “La Pirati”. Boogie si dans pe plaja pana-n zori tot la “Ovidiu”. Sau te aduni cu 3 prieteni si-o chitara pe malul marii si va gasiti propria muzica.

Oricare ar fi alegerea, un lucru e sigur: nu vei dormi, pentru ca trebuie sa mai prinzi odata rasaritul si Boleroul lui Ravel.


P.S... Ce bine ca sunt la munca :(
(Photo - Razvan Chirita - un geniu)

3 comments:

Roxana said...
This comment has been removed by the author.
Roxana said...

Mi s-a spus ca VaMa despre care vorbesc aici nu mai exista - mentionez ca stiu asta - tocmai d-aia in amintiri ramane si depanam amintiri la munca :D

rux said...

Vama Veche va ramane in sufelt pentru unii asa cum era acum ani de zile; atunci cand puteai zace o vara`ntreaga, iar ca vecini aveai pe`ntreaga plaja maxim 4 corturi.
Vama Veche va ramane locul unde simti ca traiesti. Chiar daca Vama Veche nu mai este ce a fost, mereu ma voi intoarce in vama... dar voi ajunge si in locuri cum erau Vama Veche odata.. pentru ca... se mai gasesc..
Sa nu mai salveze Vama atat, caci aceasta salvare a dsitrus`o.
Respect,
rux